
Son yıllarda artan hava kirliliği ve stres nedeniyle milyonlarca insanın ortak sorunu yorgunluk, halsizlik ve bitkinlik… Tüm bu sorunların ortasında şirketler tarafından piyasaya sürülen bu sorunları hedeflediği belirtilen binlerce ürün bulunuyor ve her bir takviye edici gıdanın farklı özellikler ile pazarlandığı görülmekte.
Artan stres, yorgunluk ve anksiyete gibi sağlık sorunları karşısında kullanılan vitaminler ise her zaman sorunlara çare olmuyor, aksine zaman zaman daha büyük sorunları tetikleyebiliyorlar.
Vitamin Ne Zaman Kullanılmalı?
Normal beslenme düzenine sahip olan ve sindirim sisteminde herhangi bir sıkıntı bulunmayan bir kişinin yeterli beslenme sayesinde tüm vitaminleri aldığı biliniyor ve mevut olan eksikliklerin çok olmadığı tahmin ediliyor. Özellikle genç yetişkinlerde görülen en büyük vitamin eksikliği olan D vitamini eksikliğinin besinler yoluyla değil güneşlenmek ve vücuda güneş kremini bolca sürmemek sayesinde engellenebileceği bilinmekte.
Vitamin kullanımı için doğrudan bir zaman olmamasına rağmen tıp otoriteleri tarafından vitamin kullanma zamanı olarak sadece yapılacak olan vitamin eksikliği testlerinden sonra bu takviye edici vitaminler veya doğrudan ilaçların kullanılması öneriliyor.
Yanlış Vitamin Kullanımı Hasta Edebilir
Yüksek dozda vitamin kullanımı vücutta bulunan eksikliği hızla giderip fazlalığa neden olabilir ve bazı vitaminler vücutta uzun süre depolandığı için organ hasarına yol açabilir. Vücudun vitamin eksikliği bakımından çeşitli reklamlara inanarak vitamin kullanmanın en büyük risklerinden bir tanesi vitamin fazlalığı ve yanlış ürün kullanımı olurken, bu ürünlerin hasta etme potansiyeli bulunmakta.
Vitamin ürünlerinin özellikle C, D ve A vitaminlerinin uzun süreli kullanımı böbrek hastalıkları, karaciğer hasarı ve bilişsel sıkıntılara yol açabildiği bilinmekte. A vitaminin fazla kullanımının karaciğerde büyük hasara neden olabildiği, C ve D vitaminlerinin ise böbrek hasarına yol açma riski bulunduğu öngörülmekte.