DOLAR
27,1156
EURO
28,9383
ALTIN
1.674,20
BIST
8.000,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
29°C
İstanbul
29°C
Açık
Cuma Açık
32°C
Cumartesi Açık
29°C
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C

Psikoloji ve Kişilik Analizi , Kişilik Analizinin Psikolojik ve Bilimsel Yönleri

Psikoloji ve Kişilik Analizi , Kişilik Analizinin Psikolojik ve Bilimsel Yönleri
REKLAM ALANI
A+
A-
Psikoloji

Psikoloji

Psikoloji ve Kişilik Analizi, Kişilik Analizinin Psikolojik ve Bilimsel Yönü

Psikoloji ve kişilik analizi kendisiyle davranışsal etkileşimleri incelemenin yanı sıra insan davranışını ve bu kişinin içinde yaşadığı farklı uyaranlara ve psikolojik faktörlere göre kişiden kişiye farklılık gösteren kişiliğinin bileşenlerini inceleyen önemli bir sosyal bilim dalıdır.

Psikoloji nedir? Psikoloji insan davranışları bireyin tutumları ve motor zihinsel duygusal ve tiplerinin entegrasyonu ile ortaya çıkan iç ve dış çevresel faktörlere ve uyaranlara bir tepki olarak birbiriyle ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır.

Bu davranışları anlamak ve kişinin sorumluluğunda olan ve yaşamının akışında duran sorunlar ve engellerle çatışabilecek farklı kişiliğin analiz edilmesi amaçlanmaktadır. Bu genel sosyal bilim metodolojik ve bilimsel araçları aracılığıyla farklı kişiliklerin yaşamdaki kalıplarını ve farklı koşullar algılar ve tutumlar açısından onlardan ne beklediğini anlamaya ve analiz etmeye yardımcı olur. Bu nedenle psikolojinin birçok dalı vardır.

Endüstriyel psikoloji, kriminal psikoloji ve sosyal psikoloji gibi modern çağda dalların her alanı veya dalın belirli kısımlarıyla ilgilenir.

Kişilik psikolojisi nedir?

Psikoloji

Psikoloji

Hayattaki her insan birçok bileşeni ve duygusal davranışı olan belirli bir kişiliğe sahiptir. Bu kişinin ruh hali gibi psikolojik özelliklerini inceleyen bilimdir ve kişilik psikolojisi olarak adlandırılır.

İnsan ruhunu etkileyen kalıplar ve diğer yetenekler ve faktörler programlama davranışında bilinçaltını analiz etmeye ve incelemeye yardımcı olur ve çocukta ve ardından diğer aşamaların ötesinde kişisel özellikler yaratma ve yaratma sürecine yardımcı olan deneyimlemelerin ve yaşayan deneyimlemelerin önemini hayatımızda ortaya çıkartır.

Kişilik analiz testleri hakkında ne bilmekteyiz?

Psikoloji araçları ünlü psikolog Freud’un eğitmeni olan İsviçreli bilim adamı Carl Jung gibi birçok bilim insanının bulunduğu ve kişi kalıplarının analizi olarak bilinen yöntemler kullanılır ve Freud’un psikanaliz teorisinden yararlanır.

Kişiliğin unsurlarını analiz etmeye yardımcı olan tüm psikolojik yönler kişi ve bireyi etkileyen faktörler kendisi ve etrafındakiler hakkındaki algısını öğrenmenin yanı sıra karar vermenin birçok yolu ve çevreyle nasıl etkileşimde bulunulacağını öğrenme demektir.

Kişilik analizi testleri ayrıca bireyi olumlu ya da olumsuz etkileyen tüm psikolojik veya kişisel yönlerinin bilinmesine ve böylece bireyin kişiliğindeki tüm güçlü yönlerin algılanmasına ve onun zayıf yönlerini güçlendirmenin, geliştirmenin ve sürdürmenin yollarının bulunmasına, nasıl davranılacağının farkına varılmasına yardımcı olur.

İnsan kişilik oluşumunun en önemli unsurları

Psikoloji

Psikoloji

İnsan kişiliğini etkileyen bazı faktörler vardır ve fiziksel davranış psikolojik davranış arasında uyumlu bir etkileşim olduğu için kişiliği oluşturan farklı etmenler olarak bilinen şeyler vardır.

Bu davranışsal etkileşim olabilir. İnsan iç güdüsü yaşamın farklı evrelerinde kişiyi etkileyen çeşitli faktörlerin yanı sıra kişiliğin oluşumuna etki eden birçok konu ve unsur mevcuttur, bu unsurlar şunlardır ;

Beden: Bedenin ruhla etkileşimi bireyin kişiliğinin oluşumunda en etkili ve önemli unsurlardan biridir. Çünkü beden normal veya hastalığa sahip olabilir. Dolayısıyla beden kişiden kişiye göre kişiliği olumlu ya da olumsuz etkileyen en önemli unsurlardan biridir.

Zeka: Bir kişinin zekası, yetenekleri, tüm becerileri ve zihinsel yeterliliği; kişinin oluşmasına kendisiyle, toplumla uyum sağlamasına, tüm bireylerin farklı tepkiler vermesine ve etkileşimlerine yardımcı olan gerekli şeylerden biridir.Bu duruma göre değişir. Zihinsel yeteneklerin ve tüm günlük gerçeklerin soyut bir görünümüdür.

Ruh hali: Bir kişinin genel ruh hali, kişiliği etkileyen ve onunla etkileşime giren unsurlar arasında kabul edilir. Burada zihinsel, kimyasal elementler bireyin genel ruh halini oluşturur. Vücutta etkileşime girer ve duygusal enerji gibi birçok etkileşim üretirler.

Kişi ve bireyin zeka düzeyine dayalı birçok davranış üretilmesi, onu ve arzularını harekete geçiren içgüdü bedeni büyük ölçüde etkileyen faktörlerdir. Dolayısıyla ruh halleri kişilikleri etkiler. Çevre ruh halini oluşturan en önemli unsurlardan biridir.

Bu çevre evden başlar. Anne babanın eğitim düzeyi, kişiliklerinin oluşması için normal yetiştirme yöntemleri gibi birçok önemli unsur çevrede kendini gösterir. Okul ortamları, eğitim kurumları arasında kişinin olgunlaşmasına, sağlam ahlakın pekiştirilmesine, kişisel tarzın oluşmasına yardımcı olur.

Çünkü dengeli bir ortam, eğitimli bir bilinçle bireylerin oluşmasında büyük önem taşır. Bilim adamlarının insan kişiliğinin dış faktörleri olarak adlandırdığı sosyal standartlar, dini-ahlaki değerler, siyasi görüşler kişiliği etkileyen önemli faktörler arasındadır.

Freud’a göre kişinin bileşenleri nelerdir? Kişiliği ve bileşenlerini, birçok faktör ve unsuru ortaya koyar. Bu bölünme şu şekilde temsil edilir:

Ego, duyusal ve kassal algı arasındaki  etkileşimlerden kaynaklanan istemli hareketlerdir.

Süper Ego, ahlakın, idealizmin, vicdanın, iyiliğin, gerçeğin ve tüm yüksek değerlerin benlikteki deposu veya bazılarının psikolojik bekçi köpeği dediği şeydir.

İD,  İnsanla birlikte doğuştan gelen içgüdüler içeren yaşamsal ve biyolojik psikolojik enerjinin kaynağıdır.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.