Pilot Nasıl Olunur?
Pilot nasıl olunur, pilot eğitim süresi ne kadar, yardımcı pilot nasıl olunur, yardımcı pilotun görevleri nelerdir gibi birçok soru araştırılmaktadır. Bu yazımızda bu soruların yanıtlarına yanıt vermeye çalışacağız.
Pilotluk mesleği saygı, itibar gören ve tercih edilen güzide mesleklerden biri olarak ön plana çıkmaktadır.
Pilot nedir: Pilot uçağı kumanda eden kullanan kişiye pilot denilmektedir. Yardımcı pilot ise pilotun yanında bulunan havada trafik kontrolünü sağlayan kişiye ise yardımcı pilot (EFO) denilmektedir.
Yardımcı pilotun bir diğer ismi ise ikinci pilot olarak da bilinmektedir. Bir uçağı uçağın içindeki yolcuları veya eşyaları bulundukları bir noktadan gitmek istedikleri başka bir noktaya ulaştıran kişilere verilen bir isimdir.
Pilotluk mesleği itibar sahibi olunan bir meslektir. Bir uçakta aynı itibar ve saygıyı hak eden bir diğer kişi ise yardımcı pilotlardır(EFO).
Pilotluk mesleği ülkemizde ve dünyada en iyi meslek gruplarının ön sıralarında yer almaktadır.
Pilotluk mesleğinin aylık kazanç miktarı diğer meslek gruplarına göre oldukça fazladır. Tercih edilmesinde gökyüzüne olan merak, sevda gibi duyguların yanında maddi olarak da tatminkar oluşu mesleğe ilgiyi artırmaktadır.
Pozitif yönde olumlu özelliklere sahip olan bu meslek grubunun sağlayacağı avantajları bu yazımızda bulmanız mümkündür. Yazımızda bir uçak uçurabilmek için hangi şartlar aranıyor ve hangi eğitimleri almanız gerekiyor bunlara beraber bakalım.
Şayet özel uçağınızı uçuracaksanız ve ticari bir gelir elde amacınız yoksa PPL yani Hususi Pilotluk Lisansı eğitimlerini almanız sizin için yeterli olacaktır.
Hususi pilotluk için gereken şartlar ise şu şekilde;
Havayolu pilotu olmak ya da özel jetler gibi ticari uçaklarda pilot olup para kazanmak istiyorsanız ATPL, Havayolu Nakliye Pilotu Lisansı kurslarına katılmanız gerekecektir.
Havayolu pilotu olmak için ise aranan şartlar şu şekilde:
Lise Mezunu olan kişiler Havayolu Pilotu Olabilir Mi?
Türk Sivil Havacılık Mevzuatına göre, uçuş eğitimlerini alıp bir havayolunda pilot olabilmek için lise mezunu olmak yeterlidir. Ancak ATPL lisansına sahip lise mezunu olan bir kişi havayolu pilotluğu için iş başvurusunda bulunduğunda, üniversite mezunu olan adayların istihdam edilme durumunu öncelikli olduğunu göz önünde bulundurmalıdır.
Yardımcı pilot oldum, yardımcı pilotlar ne kadar maaş alır soruları ise çok sorulmaktadır. Yardımcı pilotlar ülkeden ülkeye değişiklik gösteren maaşlar ile çalışmaktadırlar.
Maaş konusu ülkeden ülkeye farklılık göstermekle birlikte bizim ülkemizde tatmin edici bir maaşla çalıştıkları söylenebilir.
Yardımcı pilotların en yüksek maaş aldıkları ülkeler şu şekilde sıralanabilir. Çin, Kuzey Amerika, Suudi Arabistan en yüksek maaş alınan ülkeler sıralamasında başı çekmektedir.
Yardımcı pilotlar ise pilotlardan daha düşük miktarlarda maaş ile çalışmaktadır.
Buna ek olarak her mesleğin ek getirisi olduğu gibi pilotluk mesleğinde de ek kazanç getiren ücretler mevcuttur.
Bunlardan bazıları şu şekildedir: Ek uçuş sayısı, ek uçuş saati, bu meslekte yıl geçirdikçe ve tecrübe sahibi oldukça kazanılan ücretlendirme giderek artmaktadır.