Pepsi herkesin en sevdiği içeceklerden biridir, ancak Pepsi’nin neyden yapıldığını, ana bileşenlerinin neler olduğunu ve gün içinde veya günlük olarak çok miktarda içilirse yan etkilerini çok az kişi bilir. Pepsi, tüm dünyadaki ünlü meşrubatlardan biridir ve özellikle yaz aylarında yetişkinler ve çocuklar tarafından çok sevilir.
Caleb Bradham, Pepsi’nin mucidi olarak kabul edilir ve bu, MS 1893’te Kuzey Carolina, ABD’deydi. Ve bir süre sonra bu içecek eyaletteki ünlü içeceklerden biri haline geldi. Daha sonra dünyanın en önemli markalarından biri haline gelene kadar dünyanın çeşitli yerlerine yayıldı. Bradham’ın Pepsi içeceği icat etme yöntemine gelince, tıp ve ilaçlara olan büyük ilgisi sayesinde oldu.
Çünkü her zaman insan hastalıklarının tedavisine katkıda bulunmak istediğini hissetmiş ve bu konudaki tutkusu onu North Carolina Üniversitesi’nde tıp okumaya yöneltmiştir. Ancak babası iflasını ilan ettiği için tıp eğitimini bitiremedi, ancak bir süre sonra Bradham Maryland Üniversitesi’ne girerek orada tıp ve eczacılık eğitimi aldı. Ondan mezun olduktan sonra, Amerika Birleşik Devletleri New Born County’de kendi eczanesini kurdu.
Farmasötik formülasyonlar için eczanede Bradham deneyleri sırasında, daha sonra Pepsi olarak adlandırılan Brad içeceği icat etti. Bradham’ın eczanesinde ilk kez ürettiği Pepsi’nin bileşenlerine gelince:
Pepsi içeceği alana kadar bu malzemeleri belirli oranlarda karıştırıyor. Bradham döneminde Pepsi içeceği oluşturan maddelerin doğal olduğu ve sağlığa büyük ölçüde zararsız olduğu belirtilmektedir.
Bradham, daha önce de belirttiğimiz gibi Pepsi içeceği icat ettikten sonra, bazı ticari şirketler bu içeceğin patentini almak için bu mucide geldi. Daha sonra sadece hastalar tarafından değil, genel halk tarafından alınması için farklı şekilde üretilir. Ama bu sefer Pepsi malzemeleri Bradham’ınki kadar doğal değildi.
Bunun yerine, Pepsi bu şirketler tarafından aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı endüstriyel bileşenler aracılığıyla üretildi:
fruktoz veya mısır şurubu veyafruktoz.
Doğal tatlandırıcılar.
Ünlü Pepsi içeceği elde etmek için yukarıda belirtilen maddeler belirli oranlarda karıştırılır ve bu yüzdeyi veya Pepsi endüstrisinin sırrını sadece bu içeceği üreten firma bilir.
Pepsi’yi kimin yaptığını ve bunu yapan ana bileşenlerin neler olduğunu öğrendikten sonra, bu içeceğin sağlık risklerini bilmek gerekir. Özellikle içindeki ana maddeler çoğunlukla yapay maddeler olduğundan ve özellikle bu içeceğin aşırı tüketilmesi durumunda sağlık üzerinde tehlikeli yan etkileri olduğu için.
Ayrıca hamile ve emzikli kadınlar ve on yaşın altındaki çocuklar tarafından alınırsa. Bu insan gruplarına yönelik riskler açık olduğundan ve bu riskleri diğer gruplara da katlayarak.
Pepsi içeceğinin ana risklerine gelince, bunlar:
Aşırı kilo alımı
Bunun nedeni, Pepsi’nin vücudun tokluk hormonlarını dengesiz veya düşük yapan bileşenler olan şeker ve fruktoz içermesidir. Bu, kişinin her zaman yemek yemesini sağlar ve zamanla, özellikle kişi bu yiyecekle Pepsi alırsa, vücudu çok fazla yağ depolamaya başlar.
Ek olarak, Pepsi vücudun metabolik sürecini veya metabolizma kusurunu zedelemek için çalışır. Böylece vücudun ihtiyaç duyduğu fazla yağların gerektiği şekilde yakılmasında rol oynamaz ve daha sonra bu yağlar özellikle karın ve kalça bölgelerinde birikir.
Kalp-damar hastalığı
Pepsi’de bulunan şeker ve fruktoz gibi zararlı maddelerin bir sonucu olarak, bir kişinin kardiyovasküler hastalıklara yakalanma olasılığı yüksektir. Bu maddelerin kan basıncı üzerindeki etkisi sonucu arteriyel tromboz veya kalp durması gibi, bu içeceğin büyük miktarlarda alınması durumunda çok yüksek olan.
Kalbi, arterleri ve kan damarlarını hastalıklara maruz bırakan kandaki yüksek düzeyde zararlı kolesterolün yanı sıra. Çünkü bu atardamarlar ve damarlar yoluyla kalbe kan ve oksijenin ulaşması zordur ve daha sonra zayıflık veya felçten muzdariptir.
şeker hastası olmak
Pepsi’yi aşırı miktarda veya günlük olarak içmesi durumunda kişide şeker hastalığı gelişmesi muhtemeldir. Çünkü bu içecek, vücudun içindeki insülin hormonuna karşı direncini artıran yüksek oranda fruktoz içerir.
Kandaki şeker seviyesinin korunmasından sorumlu hormondur ve şekerde bir bozukluk olması veya vücudun buna direnç göstermesi durumunda, kişi vücuttaki şeker seviyesinde bir artış veya azalma geliştirir ve ardından diyabet geliştirmek.
kemik hastalığı
Pepsi büyük miktarlarda tüketildiğinde kemikler en çok etkilenen veya hastalığa yatkın olanlardır. Bu, kişinin osteoporozdan muzdarip olmasına neden olabilir, çünkü bu içecek kemikleri çözecek ve kırılganlığa ve zayıflığa neden olacak bir grup asit içerir ve bu asitler sitrik ve fosforik asittir.
Ek olarak, Pepsi’nin çok yüksek bir asitliği veya pH’ı 3.4’tür. Çok yüksek bir yüzdedir ve özellikle çocuklarda veya kırk yaşın üzerindeki kadınlarda vücudun kemiklerinin sağlığını doğrudan ve tehlikeli bir şekilde etkiler.
Pepsi’nin sağlık üzerindeki tehlikelerini öğrendikten sonra, özellikle bu içeceği sürekli veya günlük olarak içenlerin ve onların bağımlılık durumuna ulaşmalarının mümkün olduğunu öğrendikten sonra, bu insanlar veya tüketimini azaltmak isteyen herkes, Pepsi aşağıdaki ipuçlarını izlemelidir:
Pepsi’nin neyden yapıldığına dair bilgilerimizin sonunda, özellikle çok ve çok sayıda endüstriyel içerik içeriyorsa, sağlığa ciddi zararlar veriyorsa, aşırı yemenin veya içmenin bir şey olduğu sonucuna varılabilir ve bu nedenle buna dikkat etmeliyiz. Çocukların bu tür içecekleri fazla içmesine izin vermemek, çünkü konsantrasyon, hafıza ve kavrama gibi bazı bilişsel ve zihinsel becerilerinin seviyesinde bir düşüşle çocuğa bulaşmaya çalışır.