
Dünyada en fazla görülen akıl hastalıkları arasında bulunan panik bozukluk veya halk arasında bilinen adıyla panik atak neden olur? Panik atağın birçok sebebi olabilmesine rağmen tıpta panik bozukluk olarak adlandırılan bu hastalığın en büyük sebeplerinden bir tanesi tetikleyici nedenler olmakta.
Genellikle travma sonrası ortaya çıkan panik atak durumu herhangi bir sebep yokken tekrarlayan durumlar sonucunda ortaya çıkıyor ve ortaya çıkış şekli ve neden olduğu konusunda kişiden kişiye değişiyor.
Panik Atak Bir Panik Bozukluk Mu?
Panik bozukluk sonucunda tekrarlayan panik ataklar ortaya çıkarken, bu durum gün içerisinde defalarca kez olabildiği gibi aylarca ortaya çıkmayabiliyor.
Bazen aylarca ortaya çıkmayan şiddetli olabilen bu endişe hali zaman zaman ise arka arkaya görülebiliyor. Panik bozukluk olarak adlandırılan bu durum eğer ki endişeli bir olay sonrasında ortaya çıkarsa ve çok nadir görülüyorsa bir atak olarak adlandırılıyor ve bozukluk olarak kabul edilmiyor.
Bozukluk olarak kabul edilmesi için ortada bir sebep yokken aşırı endişe ve aşırı kaygı durumunun olması gerekirken, en doğru teşhis kişiye özel olarak bir uzman tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda verilebilmekte.
Panik Atak Neden Olur?
Panik atak durumunu tetikleyen bir unsur, örneğin trafik kazası veya yüksekten düşmek üzere olan bir kişiyi görmek tetikleyici unsurlar olabilir. Veya hastalık endişesi panik atağı tetikleyebilir. Örneğin bir kişi soğukta kalmasından dolayı göğüs bölgesinde yaşanan ufak bir ağrıyı kalp krizi olarak düşünerek defalarca kez acil servise gidebilir ve doktorlar tarafından kalp krizi geçirmediği belirtilse bile buna ikna olmayabilir.
Panik atağa neden olabilecek etkenler kesin olmayıp kişiden kişiye değişebilir ve ne sebepten ortaya çıkarsa çıksın doğru teşhis sayesinde belirli bir süreç içerisinde doğru tedaviler sonucunda ortadan kaldırılabilir.