DOLAR
27,1132
EURO
28,9394
ALTIN
1.673,96
BIST
8.000,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
29°C
İstanbul
29°C
Açık
Cuma Açık
31°C
Cumartesi Açık
29°C
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C

KOLAJEN HAKKINDA

KOLAJEN HAKKINDA
REKLAM ALANI

KOLAJEN HAKKINDA

Kolajen vücutta en çok bulunan proteindir. Kaslarda, deride, kanda, kemiklerde, sindirim sistemi ve cilt için birçok faydasını sizlerle paylaşıyoruz.

kollajen

Kolajen

Kolajen Sağlık ve güzellik uzmanları tarafından “kolajen” kelimesini duymuş olabilirsiniz çünkü kolajen artık herkesin dudaklarında yaygın olarak kullanılmaktadır ve kolajen artık kremlerden kozmetiklere, tozlardan haplara kadar hemen hemen her şeyde bulunabilmektedir.

Burada kolajen hakkında bilgi edinebilir ve vücut sağlığı için birçok yararı bulunmaktadır.

KOLAJEN NEDİR?

Kolajen vücutta en çok bulunan proteindir. Kaslarda, deride, kanda, kemiklerde, kıkırdakta ve bağlarda bulunur. Deri elastikiyetini arttırmak, kemikleri ve kasları bağlamak, organları korumak, eklemler ve tendonlar için  ve sağlıklı bir vücut için yapı taşıdır.

Vücut düzenli olarak kolajen üretir, ancak kolajen üretiminin durmasına neden olabilecek bazı yaşam tarzı alışkanlıkları vardır: Sigara içmek, güneşe maruz kalmak ve sağlıksız beslenme…

Bazı sağlık koşulları da kolajen depolarını tüketebilir ve bu önemli yapı taşı olmadan ciltte kırışıklıklar ve sarkmalar görmeye başlayabilir, hatta eklem ağrıları yaşayabilirsiniz.

KOLAJENİN FAYDALARI

Eklem Ağrılarını Hafifletir:

Kolajen Kıkırdak yaşla birlikte zayıflayıp kötüleştiğinde eklem sertliği hissetmeye başlayabilirsiniz. Bu durumda kolajen alımını artırmak eklem ağrısını hafifletmeye ve artrit semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

2009 yılında yapılan bir çalışmada , katılımcılar 90 gün boyunca tavuk boyunlarından yapılan tip II kolajen takviyesi aldılar. Sonuçlar, osteoartrit semptomlarının %40, semptomların şiddetinin ise %33 azaldığını gösterdi.

Cilt Yaşlanmasını Tedavi Eder:

Kolajenin en iyi bilinen faydalarından biri parlak, canlı bir cilt oluşturma yeteneğidir. Bu temel protein cilde esneklik sağlayarak daha genç ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur.

Ancak yaşlandıkça ve kolajen üretimi düştükçe ince çizgiler, gevşek cilt ve kuruluk oluşabilir. İşte bu, besin takviyeleri ile kolajen alımınızı artırabileceğiniz yerdir.

2014 yılında yayınlanan bir çalışmada 35-55 yaş arası 69 kadından 46’sı kolajen takviyesi almak üzere rastgele seçilmiş ve sonuç olarak kolajen alan kadınların dört hafta ile sekiz hafta arasında  cilt elastikiyetinde iyileşme gösterdiği ve ayrıca başka bir çalışmada kırışıklıkların önemli ölçüde azaldığı kanıtlanmıştır.

Kas İnşa Etmeye ve Yağ Yakmaya Yardımcı Olur:

Kolajen, kas dokusunun önemli bir bileşenidir. Bu nedenle kas kütlesi oluşturma söz konusu olduğunda büyük bir etkiye sahip olması şaşırtıcı olmamalıdır.

Ek olarak, kolajen ayrıca kreatin sentezinde yer alan bir amino asit olan konsantre miktarda glisin içerir. Kasların egzersiz sırasında kullanmak için enerjiye sahip olmasını sağlayabilir.

Kollajen ve egzersiz hakkında çok fazla araştırma olmamasına rağmen, 2015 yılında yapılan bir araştırma, yaşlanma nedeniyle kas kütlesinin kaybedildiği bir durum olan sarkopeni veya “kas kaybı” olan 53 yaşlı erkekte kolajen takviyelerini inceledi.

Sadece 12 hafta sonra, takviyeyi antrenmana ek olarak alanlar, artan yağ kaybı ve daha fazla kas gücü şeklinde bir iyileşme gördüler

Selüliti Azaltabilir:

Cildinizi sağlıklı ve parlak tutmanın yanı sıra kolajen inatçı selülitin görünümünü iyileştirmeye de yardımcı olabilir. Selülit çoğu kadının ortak sorunudur. Yağ birikimidir ve zararlı bir tıbbi durum olarak kabul edilemez.

Selülit, yağ tabakası cildin altındaki bağ dokusuna doğru iter. Bu da ciltte donuk veya yumrulu bir görünüm oluşturur.

Selülit çok yaygındır ve kadınların tahminen %80-90’ı selülitten  etkilenir. Yaşlanmanın normal bir parçasıdır ve bu sırada cildin görünüşüdür.

Sindirim Sisteminin Sağlığını İyileştirir:

Kolajen, bağırsağın bağ dokusunda bulunur ve sızdıran bağırsak sendromu olarak da bilinen bağırsağın bariyer işlevindeki değişikliklerin neden olduğu sindirim sisteminin koruyucu astarını desteklemeye ve güçlendirmeye yardımcı olabilir.

Bu durumda, işlevi bir yandan besinleri emmek, diğer yandan büyük partiküllerin ve mikropların çoğunun bağırsaktan kan dolaşımına geçmesini önlemek olan bağırsak bariyeri etkisizdir.

Bazı durumlarda, bu bariyer daha az etkili ve daha geçirgen hale gelebilir. Moleküllerin kan dolaşımına geçmesine izin verebilir ve bu da iltihaba yol açabilir.

İnflamatuar bağırsak hastalığı olan 170 kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, kanlarında düşük kollajen seviyelerine sahip olma olasılıkları daha yüksekti.

Bu nedenle mevcut teori, kolajen alımınızı artırarak yağsız doku oluşturabileceğinizdir. Sindirim sistemini ve bağırsak sağlığını iyileştirir.

Ancak mevcut araştırmalar, kolajen takviyelerinin sindirim sistemi üzerindeki doğrudan etkileri sınırlıdır.

Kollajen Cilt Sağlığını İyileştirir:

Kollajen cildinizin önemli bir bileşenidir. Cildin güçlendirilmesinde rol oynar. Yaşla birlikte vücudunuz daha az kolajen üretir, bu da cildin kurumasına ve kırışıklıkların oluşmasına neden olur. Çeşitli araştırmalar, kolajen peptitlerinin veya diğer kolajen içeren takviyeleri cildinizin yaşlanmasını kırışıklıkları ve kuruluğu azaltarak  yaşlanmayı yavaşlatmaya yardımcı olabilir.

Bir çalışmada, sekiz hafta boyunca 2,5 ila 5 gram kolajen içeren bir takviye alan kadınlar, takviye almayanlara kıyasla daha az cilt kuruluğu ve cilt elastikiyetinde önemli bir artış yaşadılar.

Ek olarak, kollajen takviyeleri almak, elastin ve fibrillin dahil olmak üzere cilt oluşturmaya yardımcı olan diğer proteinlerin üretimini teşvik edebilir.

Kemik Kaybını Önler:

Kemikleriniz çoğunlukla, onlara yapı kazandıran ve güçlü kalmalarına yardımcı olan kolajenden oluşur. Vücudunuzdaki kolajen yaşla birlikte bozulduğu için kemik kütlesi de bozulur.

Bu, alt kemik ile karakterize olan osteoporoz gibi tıbbi durumlara yol açabilir.

Çalışmalar, kollajen takviyesi almanın vücutta osteoporoza yol açan kemik parçalanmasını önlemeye yardımcı olan belirli etkileri olabileceğini göstermiştir.

Bir çalışmada , kadınlar 12 ay boyunca ya 5 gram kollajen içeren bir kalsiyum takviyesi aldılar ya da 12 ay boyunca her gün kolajen içermeyen bir kalsiyum takviyesi aldılar.

Çalışmanın sonunda, kalsiyum ve kolajen takviyeleri alan kadınların kanlarındaki protein seviyeleri daha düşüktü. Kolajen alan kadınların, kolajen almayan kadınlara kıyasla kemik mineral yoğunluğunda da %7’ye varan artışlar oldu.

Kalp Sağlığını Destekler:

Araştırmacılar, kollajen takviyesi almanın kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabileceği teorisini ortaya attı. Kollajen, kalbinizden vücudunuzun geri kalanına kan taşıyan kan damarları olan atardamarlarınıza sağlıklı bir yapı sağlar.

Yeterli kolajen olmadan, arterler zayıflayabilir ve kırılgan hale gelebilir ve bu, arterlerin daralmasıyla karakterize edilen bir hastalık olan ateroskleroza yol açabilir. Ateroskleroz, kalp krizi ve felce yol açma potansiyeline sahiptir.

Bir çalışmada, 31 sağlıklı yetişkin altı ay boyunca günde 16 gram kollajen aldı ve sonunda, başlamadan öncesine kıyasla önemli ölçüde daha az arter sertliği ölçümüne sahip oldular.

Diyetinize Kolajen Nasıl Eklenir?

Doğal olarak kolajen yemek istiyorsanız, hayvansal ürünleri içeren dengeli, yüksek proteinli bir diyet yapın. Kollajen et, tavuk ve yumurtada bulunur.

kollajen

Kolajen

Kolajen Almaya Başlamanın Bazı Kolay Yolları Şunlardır:

Kemik Suyu:

Kemik suyu çorbası atalar tarafından, başta tavuk ve koyun olmak üzere hayvanların tüm organlarından faydalanmak için kullanılan bir yöntemdi.

Kemikler ve omurilik, deri ve ayaklar, bağlar ve tendonlar yani doğrudan yenemeyen tüm bu malzemeler yavaş yavaş kaynatılır. Birkaç saat suda kemikler ve bağlar, kolajen de dahil olmak üzere bağışıklığı iyileştirmeye ve güçlendirmeye yardımcı olan bileşikleri serbest bırakır.

Kemik suyu ayrıca şu mineralleri de içerir: Kalsiyum, magnezyum, fosfor, silikon ve bakır

Kemik suyu, diyetinize eklemek için lezzetli ve kolay bir yemektir.

 Jelatin Tozu:

Jelatin temel olarak kollajenin pişmiş şeklidir ve toz jelatin, kolajen alımınızı artırmanın hızlı ve kolay bir yolu olabilir. Çorbalar, güveçler ve et suyu dahil olmak üzere herhangi bir sıvıya karıştırılabilir. Ayrıca bir bardakta tadını çıkarabilirsiniz.

Kolajen Peptit Takviyesi:

Farmasötik düzeyde bir kolajen takviyesi olan kolajen peptitleri, bu önemli protein formunu elde etmek için başka bir kolay seçenektir. Çoğu marka hidrolize kolajen peptitleri satar. Bu da kolajendeki amino asitlerin parçalandığı ve böylece daha kolay sindirilmeleri ve emilmeleri anlamına gelir.

Kolajen tozu, gününüze biraz ekstra protein pompalamak için smoothielere, sıcak içeceklere veya unlu mamullere de eklenebilir.

kollajen

Kolajen

Kolajenin Yan Etkileri

Şu anda kolajen takviyesi almanın bilinen çok riski yoktur. Ancak bazı takviyeler, balık, kabuklu deniz ürünleri ve yumurta gibi yaygın gıda alerjenleri için test edilmektedir. Bu gıdalara alerjisi olan kişiler, bu bileşenlerle yapılan kolajen takviyelerinden kaçınmalıdır.

Ek olarak, kolajen takviyeleri tokluk hissi ve mide ekşimesi gibi sindirim yan etkilerine neden olma potansiyeline sahiptir. Yukarıda bahsedilen durumlar istisnai olup, bu takviyeler çoğu insan için güvenli görünmektedir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.