DOLAR
27,1118
EURO
28,9238
ALTIN
1.674,49
BIST
8.000,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
29°C
İstanbul
29°C
Açık
Cuma Açık
32°C
Cumartesi Açık
29°C
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C

Evde menekşeler nasıl yetiştirilir ve bakım yapılır

Evde menekşeler nasıl yetiştirilir ve bakım yapılır
REKLAM ALANI

Evde menekşeler nasıl yetiştirilir ve bakım yapılır

Menekşe sadece güzel değil, aynı zamanda baharın ilk belirtilerinden biridir.Yüzyıllardır yetiştirilen ve bir zamanlar inanç, umut ve sevginin simgesi olan menekşe, güzelliği ve tatlı kokusuyla bugün hala yetişmektedir.Menekşenin birçok kullanım alanı vardır. A ve C vitaminleri yüksek olan ve demlenebilen veya pankek üzerine lezzetli menekşe şurubu yapmak için kullanılabilen menekşe yaprağı çayı yapımında, menekşeleri menekşe kokulu yapmak için de kullanabilirsiniz .

Menekşe yetiştirmek zor değildir, ancak başlamak için bilmeniz gereken birkaç şey var.Menekşeler serin iklimleri tercih ederler ve yaz sıcağında uykuda kalırlar.Ayrıca, organik maddece zengin, gevşek, iyi drene edilmiş toprakları severler. tohum, bölme veya koşucular (veya toprak boyunca büyüyen gövdeler) tarafından yayılır ve soğuk kışları olan bir bölgede yaşıyorsanız, bitkilerinizi malçla kaplayarak veya iç mekana getirerek dondan korumanız gerekir.

 

Menekşe bahçelerde giderek daha fazla bulunur ve birçok kullanım alanı vardır.Menekşe ağaçların etrafında ve su kaynaklarının yakınında bulunur.Yararlı bir yabani bitkidir ve orman bahçelerinde hemen yer kaplaması için kullanılabilir.Menekşe kaplarda yetiştirilebilir, bu bitkilerin yaprak ve çiçekleri gibi (kış sonu ve ilkbahar başında çiçek açarlar) yenilebilir ve vitamince zengindir.

 

Menekşeler ilkbahar ve sonbahar boyunca hemen hemen her zaman ekilebilir, ancak erken ilkbahar onları dikmek için en iyi zamandır.Bu yabani bitkiler ışıktan gölge sağlar çünkü parlak güneşte de gelişirler.Kır çiçekleri birçok toprak türü için harikadır, ancak menekşeler nemli, materyal açısından zengin toprakları tercih eder.

Menekşe dikimi için gerekli hazırlıklar nelerdir?

1. Menekşe dikmek için en iyi zaman, son dondan sonra ilkbahardır.Toprak nemli ancak iyi drene edilmelidir.Menekşe pH’ı 6.0 ila 7.0 olan hafif asidik toprakları tercih eder.

2. Ekimden önce drenajı iyileştirmek ve besin eklemek için toprağa biraz kompost veya turba yosunu serpin, menekşelerin de kısmi gölge alan bir alana ihtiyacı vardır; Fazla güneş yaprakları yakar.

3. Dikmeye hazır olduğunuzda, menekşelerin bulunduğu saksıların iki katı genişliğinde delikler kazın. Menekşeleri saksılarından nazikçe çıkarın ve deliklere yerleştirin.

Menekşe Nasıl Yetiştirilir

Menekşeler (Violaceae) herhangi bir bahçeye renk katar ve büyümesi nispeten kolaydır.Bitkiler mavi, mor, beyaz ve sarı dahil birçok renkte gelir.Menekşeler, türe bağlı olarak yıllık veya çok yıllık olabilir. çeşitleri 6 ila 12 inç boyunda büyür. uzunluk ve genişlikte.

 

Menekşeleri tohumdan veya fideden yetiştirebilirsiniz.Tohumları, bölgenizdeki son don tarihinden yaklaşık sekiz hafta önce iç mekanda başlatın.Tohumları nemli tohum karışımının yüzeyine ekin ve ılık bir yere koyun.Toprağı nemli tutun ama ıslak.Tohumlar 14 ila 14 gün içinde çimlenmelidir.21 gün.

Evde Menekşe Yetiştirmenin Adımları

Viyola çiçekleri (Viola spp) iç mekanlarda yetiştirilen en yaygın çiçekler arasındadır ve güzel çiçekleri ve çekici yaprakları ile ödüllendirilir. optimum büyüme Evde menekşe:

1. Küçük başlayın, yakın zamanda yeniden keşfedilen sağlıklı bir bitki bulun ve yaprakları veya çiçekleri solmuş menekşelerden kaçının.

2. Menekşeleri parlak dolaylı ışık alan bir yere koyun.Menekşenin iyi çiçek açması için her gün en az dört saat parlak ışığa ihtiyacı vardır.

3. Menekşeleri toprak dokunuşa kuru hissettiğinde sulayın.Menekşeler ıslak kalmayı sever ama suda oturmayı sevmezler.

4. Bitkiyi saksısına geri koymadan önce fazla suyun boşalmasına izin verin.

5. Her iki haftada bir, çok amaçlı bir gübrenin yarı güçlü solüsyonuyla gübreleyin.

 

Fideleri iki takım gerçek yaprağı olduğunda ayrı saksılara aktarın Bitkileri açık havada, iyi drene edilmiş, gölgeli bir yerde nakletmeden önce 10 gün boyunca sertleştirin Tüm don tehlikesi geçtikten sonra, bitkileri 6 ila 12 inç aralıklarla yerleştirin .

Menekşelerin Yetiştiği Koşullar

Menekşeler iyi drene edilmiş, gölgeli, nemli alanlarda en iyi şekilde yetişir Menekşeler çok az bakım gerektirir ve doğru koşullarda bolca gelişir.

Menekşeler serin iklimleri tercih eder ve 24°C’den daha yüksek sıcaklıklara tolerans göstermez ve yüksek nem ve bol miktarda nem gerektirir.Menekşeler, iyi drene edilmiş, nemli saksı karışımı ile doldurulmuş saksı ve tepsilerde yetiştirilebilir. nemin tutulmasına yardımcı olmak için kompost veya turba yosunu gibi organik bir malzeme ile değiştirilmelidir.

Menekşe Bakımı 

en popüler bahar çiçeklerinden biridir ve beyaz, mavi, mor ve sarı dahil olmak üzere geniş bir renk yelpazesine sahiptir. Menekşelerin bakımı nispeten kolaydır ve herhangi bir bahçeye güzel bir ektir. İşte bazı ipuçları menekşe bakımı hakkında:

* Menekşeleri özellikle sıcak havalarda düzenli olarak sulayın ve menekşeler haftada yaklaşık bir inç suya ihtiyaç duyar.

Menekşeleri dengeli bir gübre kullanarak ayda bir kez gübreleyin.

* Deadhead, yeni çiçeklenmeyi teşvik etmek için çiçekleri harcadı.

* Çalı büyümesini teşvik etmek için uzun sapları sıkıştırın.

 

Özellikle menekşe gibi yabani bitkilere özen gösterilmelidir.Bitkiler ekimden sonra ve büyüme mevsimi boyunca zaman zaman sulanmalıdır ve çok az bakım gerektirir çünkü bu esnek küçük bitkiler kendilerine ve büyümeyi seçenlere bakma eğilimindedir. menekşeler onları ilkbahar veya sonbaharda ekmelidir, o zaman bu bitkilerin kendi tohumları olduğundan, tohumlar sonbaharda da toplanıp ekilebilir ve yabani menekşeler genellikle birçok sorundan etkilenmez.

 

Menekşe
türleri Birçok menekşe türü vardır ve bunlar çok çeşitli renklerde mevcuttur ve en ünlü menekşe türleri şunlardır:

– Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)
– Barberton krizantem (Gerbera jamesonii)
– Bluebells (Campanilla round)

Böyle bir menekşe, Viola olarak bilinen Johnny Jump Up çiçeğidir.Büyük, çok sayıda çiçek açar ve manzaralarına biraz renk katmak isteyen yeni başlayanlar için vahşi bir bitkidir.Ağaç köklerinin etrafına veya çalıların arasına beyaz menekşeler ekilebilir.

 

Johnny’nin menekşesi, gövdenin ve kök sisteminin ve yaprakların bir kısmı alınarak yetiştirilir, daha sonra saksılara konur ve kompostla beslenir ve filizlenene kadar karanlık bir yere konur ve erken ilkbaharda fidelerin ortaya çıktığını ve ürettiğini görürüz. koparılıp yıkanabilen, salatalara eklenebilen ve kokteyllerde buzla süslenerek servis edilebilen birçok çiçek.

Menekşe Nerelerde Kullanılır?

Menekşelerin halk hekimliğinde uzun bir kullanım geçmişi vardır.Çiçekleri, yaprakları ve kökleri, boğaz ağrısı, soğuk algınlığı ve öksürük gibi birçok rahatsızlığın tedavisine yardımcı olduğuna inanılan menekşe çayı yapmak için kullanılır. hafif müshil.

Menekşe yağı bazen aromaterapide kullanılır.Yağ sakinleştirici ve antidepresan etkileri olduğuna inaılır ve ayrıca topikal olarak egzama ve sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılır.İşte menekşe çiçeğinin başlıca faydaları

– Vücudun farklı bölgelerindeki taşların çözülmesine yardımcı olur.

Ayrıca böbrek ve mide enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olur.

Ortopedi ve romatizma tedavisinde kullanılır.

Menekşe sinir yatıştırıcı olarak kullanılır ve gribi tedavi eder.

Menekşe çiçeği göğüs hastalıkları ve astım vakalarının tedavisinde yardımcı olur.

Ayrıca koku ve parfüm üretiminde de kullanılır.

Menekşelerin tıp alanında kullanımı

Menekşelerin tıp alanında uzun bir kullanım geçmişi vardır.Eski Yunanlılar ve Romalılar onları gut ve baş ağrıları da dahil olmak üzere çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için kullandılar.Orta Çağ’da menekşe morlukları tedavi etmek için kullanıldı ve yanar.

 

Günümüzde menekşeler bazı geleneksel ilaçlarda hala kullanılmaktadır ve potansiyel sağlık yararları araştırılmaktadır.Menekşelerin potansiyel sağlık yararlarından bazıları şunlardır:

 

* Kanserden korunma
* Enflamasyonu azaltır
* Yara iyileşmesini destekler
* Antioksidan aktivite

Menekşe evde nasıl büyür?

Menekşeler çoğu çiçekçide kolayca bulunur, ancak kış bitiminden yaklaşık 10 ila 12 hafta önce menekşe tohumları ekerek evde yetiştirmek kolaydır. toprak karışımı) Ardından tohumları yavaşça toprağın yüzeyine yayın ve 1 ile örtün /8 inç toprak karışımı ve saksı karışımını (toprak karışımı) ve toprağı nemli tutmak için gerektiği kadar su, ardından siyah plastik bir kapla örtün ve yaklaşık 70°F’ye (21°C) ayarlayın. ) Sıcak bir oda.

 

Tohumlar filizlendiğinde, plastik kapağı çıkarın ve bitkiyi büyümesine yardımcı olmak için parlak bir pencereye veya ışıkta bir yere taşıyın.Fideler 6 ila 8 inç boyunda olmalıdır Menekşe bir kapta bakılabilir. kabı hareket ettirmeden önce birkaç gün korunaklı bir yerde.Çimlenmeden sonra kalıcı bir yere koyun ve kap serin olduğunda güneşli bir yere konulmalı, ardından sıcaklık yükselmeye başladığında bitkiyi yarı gölgeli bir yere taşıyın. Genellikle haşerelere karşı çok dayanıklı olan menekşe saksılarına da koymalısınız. İlkbahar ve sonbaharda viyola gibi gübreler uygulanabilir.

Menekşe çiçeği hakkında sık sorulan sorular

S: Menekşe bitkisinin kökeni ve evi nedir?
C: Menekşe çiçeğinin bilimsel adı Viola sorori’dir.Menekşe çiçeği Violaceae familyasına aittir.Menekşe bitkisi Avrupa ve Asya’ya özgüdür.Ayrıca ilk yerleşimciler tarafından tanıtıldığı Kuzey Amerika’da da bulunur.

 

S: Menekşelere nasıl bakıyorsunuz?
C: Menekşe bitkisi bakımı için, büyüme mevsimi boyunca düzenli olarak sulayın ve aylık olarak gübreleyin, çalıların büyümesini teşvik etmek için sapları geri sıkıştırın ve kendi kendine tohumlanmayı önlemek için ölü çiçeklerden kurtulun.

Soru: Menekşe çiçeğinin özellikleri nelerdir?
C: Menekşe çiçeği, menekşe, mavi, beyaz ve sarı dahil olmak üzere çeşitli renklerde gelen küçük, narin bir çiçektir.Çiçeklerin beş yaprağı vardır ve genellikle 2-3 cm çapındadır.

S: Menekşe türleri nelerdir?
C: Menekşe türleri şunları içerir:

* zambaklar
* menekşeler
* iris setosa
* üç renkli viyola
* wisteria floribunda

S: Menekşe çiçeğinin şekli nedir?
C: Menekşe çiçeği genellikle uzatılmış oval veya gözyaşı şeklindedir, yaprakları genellikle fırfırlı veya saçaklı ve renkleri koyu mordan soluk lavantaya kadar değişir ve bazı menekşe türlerinin taç yapraklarında beyaz veya sarı lekeler bulunur.

 

Sonuç olarak, sevgili okuyucu, evde menekşe yetiştirmeyi ve bakımını öğrenmekten keyif aldığınızı umarız ve büyümenin ve büyümenin doğru yolunu öğrenmek için bu makale aracılığıyla sunulan tüm adımlara ve ipuçlarına bağlı kalacağınızı umarız. menekşelere uygun şekilde özen gösterin.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.