ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE BULAŞ YOLLARI

Enfeksiyon hastalıkları ve bulaş yolları
Enfeksiyon Hastalıkları ve Bulaş Yolları

ENFEKSİYON HASTALIKLARI

Enfeksiyonlar ve Bulaş yolları ;bakteriler, virüsler, parazitler, mantarlar, riketsialar gibi mikroorganizmaların,

insan vücuduna değişik yollardan girmesiyle ortaya çıkan hastalıklara enfeksiyon hastalıkları denir.Yazımızda bu yollar nelerdir? hastalıklara örnekler bir göz atalım.

Mikroorganizmaların bulaşma yolları şunlardır:

1) Hava yolu ile bulaş

Mikroorganizmaları içeren partikül yada toz parçacıkları havada uzun süre asılı kalır ve hava akımları ile geniş alanlara yayılırlar. Solunarak duyarlı konak tarafından alınırlarsa hava yolu ile bulaş meydana gelir. Hava yolu ile bulaşa örnek verecek olursak Verem  (Tüberküloz).

2) Temas yolu ile bulaş

Doğrudan temas, dolaylı yoldan temas ve damlacık saçılması (öksürme, hapşırma, gülme ile ortama saçılan damlacıklar) yollarından biri ile olur.

Doğrudan temas: Mikroorganizmaların insandan insana fiziksel dokunma ile bulaşmasıdır. Uçuk ve bit enfeksiyonu doğrudan temas yolu ile bulaşa örnek verilebilir.

Dolaylı temas: Duyarlı kişi mikropla bulaşmış bir nesneye dokunursa meydana gelir (kapı kolu, asansör düğmesi,anahtar, bozuk para v.b.)

Damlacık saçılması: Hasta kişinin solunum salgıları ile temas sonucu oluşur.

Hasta konuşma, gülme, hapşırma, aksırma, öksürme ile bulunduğu ortama enfekte salgılar saçar. Bunlar havadaasılı kalır ve  1(bir) metre kadar yayılarak yakındaki kişinin ağız, burun, göz dokularında yerleşebilir. Boğmaca, grip, zatürre damlacık saçılması ile bulaş gösteren enfeksiyonlardandır.

3) Ara kaynak ile bulaş

Duyarlı bir kişi tarafından alınıncaya kadar mikroorganizmaların yaşam döngüsünü sağlayan maddeler ara kaynaktır. Su, kan, serum, plazma, çeşitli tedaviler. yiyecek maddeleri ve dışkı ara kaynak olabilir. Tifo, Hepatit A, Kolera ara kaynak ile bulaşan enfeksiyonlara örnek verilebilir.

4) Vektör yolu ile bulaş

Canlı bir organizmaya mikroorganizmayı  aktaran pire, kene ya da sivrisinek gibi bir ara taşıyıcı (vektör) varsa, vektör yolu ile bulaş meydana gelir. Daha çok tropikal bölgelerde görülür. Lyme hastalığı kenelerle, sıtma sivrisineklerle  yani vektör yolu ile  insanlara bulaşan hastalıklardandır.

Author: vip bilgi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir