Elektronik sigara kansere neden olabilir mi?
Sigara tiryakisi elektronik sigarayı, sigarayı bırakmak için kullanıyor ama bu yöntem güvenli ve etkili mi?
ELEKTRONİK SİGARA
Elektronik Sigara hakkında yeni bir bilimsel araştırmaya göre, e-sigara kullanımı kanser ve kalp hastalığı riskini artıran genetik koda zarar verebilir.
Elektronik Sigara hakkında Bilim adamları, üzerine yapılan araştırmaya dayanarak (New York University School of Medicine) e-sigaranın zararının normalden daha az olduğunu ancak sağlık açısından tehlikeli olduğunu ve kansere neden olabileceğini açıkladı.
Fareler üzerinde yapılan deneylerde bilim adamları, e-sigara dumanının doğal dumansız hava soluyan farelere kıyasla kalbin, akciğerlerin ve mesanenin genetik koduna zarar verdiğini buldu.
Yapılan çalışmaya katılan araştırmacılardan biri, e-sigaraların sigara içmeyenlere kıyasla kansere neden olduğunun gösterildiğini kaydetti.
Elektronik Sigara hakkında Araştırma Ekibi, tatlandırıcılarda kullanılan ve kalp kası hücrelerinin işlevini bozan birkaç kimyasal keşfetti. Çalışmada insan kaynaklı kök hücrelerden elde edilen kardiyomiyositler üzerinde 15 farklı kimyasal test edildi ve her bir tatlandırıcının ısıtıldığında ve ısıtılmadığında kardiyomiyosit fonksiyonu üzerindeki etkisi izlendi.
Kardiyomiyositler, kalp kasını oluşturan ve kalbin kasılma aktivitesinden sorumlu olan hücrelerdir. Bu, kalbin tüm vücuda kan pompalamasını sağlar.
E-Sigara likit içeriklerinde bulunan Öjenol (karanfil), sitronellol (çiçek) ve limon özü (narenciye) gibi kokuların kalp kası hücrelerinin daha hızlı atmasını sağlarken, sinamik aldehit veya tarçın kokusunun kardiyomiyositlerin 24 saat boyunca kasılmasını engellediğini bulmuşlardır.
ELEKTRONİK SİGARA
Aynı şekilde, daha önce yapılan bilimsel çalışmalar e-sigara kullanımının çeşitli sağlık riskleri taşıdığını göstermiştir
E-sigaralar, bir aerosol (sıvı veya katı bir maddenin gaz halindeki bir ortamda dağılması) oluşturmak için bağımlılık yapan bir madde olan nikotin içeren bir sıvıyı ısıtmaktadır. Bu sıvı, değişen miktarlarda sıvı nikotin, propilen, glikol, gliserin ve aroma içerir. Kullanan kişiler bu buharı emerek ciğerlerine çekerler. Bu buhar başkaları tarafından solunabilir. E-sigaralar çeşitli boyutlarda, şekillerde ve formlarda olabilir. Elektronik sigaranın hacmi, ısıtma sistemi, havuz sıvısı vardır. E-sigaralar nikotin, diasetil, nikel, kalay ve kurşun gibi akciğer hastalığına neden olan toksik maddeler içerir.
E-sigaralar, kimyasallar ve partiküllerin neden olduğu astım ve kronik akciğer hastalığına neden olur. Uzun vadede bu, kanser riskini artırabilir ve DNA’ya zarar verebilir. E-sigara buharı akciğer ortamındaki bağışıklık hücrelerini olumsuz etkileyerek zatürreye neden olabilir. North Carolina Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, e-sigaranın ana bileşenlerinden ikisinin (propilen glikol ve bitkisel gliserin) akciğer hastalığına zemin hazırlayan hücreler üzerinde zararlı etkilere sahip olduğunu buldu.
Araştırmalar elektronik sigaranın diş ve diş etleri üzerinde olumsuz etkileri olduğunu gösteriyor. Bu etkilerden bazıları; bakteriyel üretim, ağız kuruluğu, diş eti iltihabı, genel tahriş ve hücre ölümüdür. 2018 yılında yapılan bir araştırma, e-sigara aerosollerine maruz kalan dişlerin, maruz kalmayanlara göre daha fazla bakteri ürettiğini buldu. Bu bakterilerin diş çürüğü, boşluklar ve diş eti hastalığı ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Ayrıca e-sigaraların içerdiği sıvı ağız boşluğunu kurutabilir ve ağız ülserlerine neden olabilir. E-sigaralar ağzı ve boğazı tahriş ederek şişmiş, hassas ve kırmızı diş etlerine neden olur.