Çocuk ve oyuncak ilişkisi; 6 yaşın altındaki çocukların düşünme becerilerini geliştirmenin bir yolu da oynamayı öğrenmektir ve oyunlar çocukların zihinsel gelişimine etkili bir şekilde katkı sağlar.
Oyun; çocukların hafızasını canlandırarak, anlayışlarını genişleterek ve hayal güçlerini geliştirerek ebeveynlerden ve akranlardan öğrenilen konuşma becerilerini geliştirir. Çocuklara oyun yoluyla öğretim, eğitimin her aşaması ve tüm akademik çalışmalar için uygundur. Başarıya ulaşmak için ders etkinliklerini dikkatli bir şekilde planlamak gerekir.
Çocuk ve oyuncak : Oyun, yetişkinlerde zihinsel ve duygusal davranış ve becerilerin gelişimine katkıda bulunmak, eğlence ve keyif elde etmek için çocuklar tarafından yönlendirilen veya yönlendirilmeyen bir etkinlik olarak tanımlanmaktadır. Kathryn Taylor oyunu bir çocuğun nefesi ve yaşadığı hayat olarak tanımlar. Bilim adamları oyunları psikolojik, fiziksel, entelektüel ve eğlence yönleriyle ilgili bir eğitim süreci olarak görmektedirler.
“İmam Gazali” oyunu fiziksel, psikolojik, zihinsel ve sosyal açıdan çocuklar için önemli bir ihtiyaç olarak tanımlamıştır. İmam Gazali şöyle buyurmuştur: Bir çocuğun oynaması engellenir ve öğrenmekten bıkılırsa, bu her zaman onun kalbini harap eder ve aklını geçersiz kılar. İslam âlimleri oyun ile aklı birbirine bağlamışlardır. Çocuklara oyun yoluyla öğretmenin gelişim sürecinde ve daha sonraki aşamalarda önemi ve faydaları çok fazladır.
Eğitim araştırmaları, özellikle çocuk yetiştirme üzerine yapılan araştırmalar, çocukların bize ne düşündüklerini ve hissettiklerini oyun yoluyla sıklıkla anlattıklarını kanıtlamıştır. Oyun yoluyla öğrenmenin stratejik önemi buradan kaynaklanmaktadır.
Oyun; öğrencilerin dünyalarını anlamalarına, kendilerini keşfetmelerine ve geliştirmelerine, başkalarını keşfetmelerine, çevreleriyle kişisel ilişkiler kurmalarına ve başkalarını taklit etmelerine olanak tanır.
Bu nedenle, çocuklara temel becerilerin her yönüyle öğretilmesinde oyunların önemi azımsanamayacağı gibi, çocukların karakterini oluşturmada ve oyun deneyimini dil, duygusal gelişim, zihinsel gelişim gibi birçok işlevle ilişkilendirmede oyunun önemi yadsınamaz.
Yasalara, kurallara ve düzenlemelere saygı duymayı ve bunlara uymayı öğretir. Hafıza, düşünme, algı ve hayal gücünün gelişmesine yardımcı olur. Gruba aidiyeti pekiştirir. Güven kazanır.
Becerilerini keşfetmek ve test etmek daha kolay olacaktır. İşbirliği yapmayı ve başkalarının haklarına saygı duymayı öğrenirler.
Öğrencilerin deneyimlerine, yeteneklerine ve tutumlarına göre uyarlanmış oyunlar seçilmelidir. Oyunun kuralları tüm öğrenciler için açık ve anlaşılır olmalıdır. Oyun öğrenci (okul) ortamından olmalıdır.
Öğrenciler oyundaki rolleri konusunda net ve spesifik olmalıdır. Öğrenciler oyunun bağımsızlığını hissederler. Çocuklara oyun yoluyla öğretimde oyunun rolü büyüktür.
Öğrencilerin çevresinde oyuncak veya oyuncak bebek olup olmadığını öğrenin. Oyunun kurallarını öğrencilere kolay ve eğlenceli bir şekilde anlatın.
Grupları düzenleyin ve her öğrenci için rolleri tanımlayın. Öğrenci yeteneklerine ve ihtiyaçlarına dayalı olarak eğitim hedeflerine hizmet etmek için bu oyunlardan ve etkinliklerden yararlanmak için uygun planlamalar yapın.
Öğrencilere yardım sağlamak ve müdahale gerektiren konulara zamanında müdahale edin. Oyunun öğretmen tarafından belirlenen hedeflere ulaşmadaki etkinliğini değerlendirin.
Bebekler: Arabalar ve trenler, hayvan figürleri, makineler, dekoratif aletler, balık tutma aletleri, oyuncak bebekler, zarlar…
Zeka oyunları: Çapraz bulmacalar, bulmacalar, sınavlar problem çözme…
Aksiyon oyunları: Fırlatma, savurma, yarış, zıplama, güreş, denge, asılı kalma, koşma, top oyunları, bulmacalar…
Şarkı söyleme ve dans etme oyunları: Şarkı söyleme, şarkı taklit etme, dans etme…
Şans oyunları: Yılanlar ve merdivenler (merdiven ve yılan), tahmin oyunları…
Kültürel hikayeler ve oyunlar: Şiir yarışmaları gibi.
Bireyler ve gruplar diğerlerine göre avantaj sağlar. Bireyler işbirliği yapmayı ve başkalarının haklarına saygı duymayı öğrenirler. Bireyler; yasalara saygı duymanın, onurlandırmanın ve korumanın önemini anlarlar.
Birey bir gruba ait olduğunu pekiştirir. Hafıza ve algı geliştirmeye yardımcı olur ve hayal gücünü artırır. Öğrencinin özgüveni artar, bu da onun kendini tanımasını ve yeteneklerini keşfetmesini kolaylaştırır.
Çocuklara Oyunla Öğretimin Dezavantajları;
Eğitici Oyun Modelleri:
1- Kayıp Harf Bulma Oyunu: Bu oyun harf gruplarından oluşan bir tahta üzerinde oynanır, öğretmen kelimeleri tanımlar ve öğrenciler harflerden dikey ve yatay kelimeler arasından kelimeyi bulur.
2- Balık tutma oyunu: Karton kağıttan akvaryum maketi hazırla, demirle toplu iğne yap, sayıları ve harfleri yazıp manyetik kanca ile yakalayarak sayıları ve alfabeyi öğren.
3- Zar şeklindeki sayı oyunu: Öğrenci bir zar veya küpleri atar ve çıkan çıkarma ve toplama işlemlerinde kullanılabilecek sayıyı belirlemeye çalışır.
4- Domino oyunu: Sayıların bileşenleri için kullanılabilir. Öğrencileri gruplara ayırın, her gruba bir domino taşı verin ve her gruptan sayının bileşenlerini seçmelerini isteyin. Hızlı olan grup kazanır.