CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR

Cinsel yolla bulaşan en önemli hastalıklar:
- HIV/AIDS
- Hepatit B
- Frengi (Sifiliz)
- Bel soğukluğu
- Klamidya enfeksiyonları
- Trikomoniyaz
- Şankroid
- Genital uçuk
- Genital siğil
CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar; Bazı ülkeler HIV/AIDS’li insanlara vize verilmesine ve ülkeye girmelerine kısıtlamalar getirmiştir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların en ölümcül olan HIV ile enfekte olmuş bir kişinin bir yere seyahat etmede önce detaylı bir değerlendirme ve tavsiye almak için doktoruna başvurması gerekir. Dünya Sağlık Örgütü, sadece kişinin HIV durumuna dayanılarak ülkeye girişte bir kısıtlama yapılamayacağını savunur.
Bulaşma yolu
Bu enfeksiyonlar korunmasız cinsel ilişkiyle bulaşır. Cinsel ilişki yoluyla bulaşmanın (heteroseksüel, homoseksüel ilişkiler) yanı sıra, bu enfeksiyonların çoğu,enfekte anneden bebeğine geçebilmektedir. Hepatit B, HIV ve frengi, ayrıca mikroplu kan ve kan ürünlerinin nakli ve dövme yapılırken kullanılan steril olmayan aletlerin kullanımı ile de bulaşır.
Hastalıkların Seyri
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar; akut hastalık, kısırlık, uzun vadede sakatlık ve ölümle sonuçlanabilir.
Genital yaralar (ülserler), akıntılar, iltihabi durumlar şeklinde görülür. Ancak enfeksiyonların çoğu belirtisizdir.
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar kendi başlarına zaten ciddi hastalıklar yaratmalarının yanı sıra HIV enfeksiyonu riskini de arttırırlar. Tedavi edilmemiş bir hastalığın varlığı (ülseratif veya ülseratif olmayan), HIV ile enfekte olma ve enfeksiyonu bulaştırma riskini 10 kata kadar arttırabilir. Diğer taraftan da, cinsel yolla bulaşan diğer hastalıkların erken teşhisi ve iyi tedavi edilmesi, HIV enfeksiyonunun yaygınlığını % 40’a kadar düşürebilir. Bu yüzden, cinsel yolla bulaşan tüm hastalıkların önlenmesi ve tedavisi, HIV enfeksiyonunun önlenmesi için de önemlidir.
Coğrafi dağılım
Tüm dünyada yaygındır.
Yolcular İçin Risk
Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda; Riskler ve önleyici tedbirler hakkında bilgiye sahip olmama, seyahat ve turizm sektörünün tesadüfi partnerlerle cinsel birlikteliğin gerçekleşmesi olasılığını kolaylaştırması gibi durumlar, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara maruz kalma riskini arttırır. Uluslararası seyahatler sırasında gerçekleşen ve korunmadan girilmiş cinsel ilişkiler, bazı gelişmiş ülkelerde yüksek oranlarda cinsel yolla bulaşan hastalıklara yol açmaktadır.
Önlemler
- Erkek yada kadın prezervatiflerinin, doğru kullanıldıkları zaman; HIV ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşmasını önlemekte etkili olduğu kanıtlanmıştır.
- Lateks prezervatifler oldukça ucuz ve çok güvenilirdir ve hiçbir yan etkiye sahip değildirler. Cinsel ilişki sırasında doğru ve uygun şekilde kullanıldıkları zaman, HIV ve cinsel yolla bulaşan hastalıkları etkili bir biçimde önlerler.
- Bir erkek, cinsel ilişki sırasında prezervatifini her defasında başlangıçtan bitişe kadar mutlaka kullanmalıdır ve bir kadın da partnerinin bir prezervatif kullandığından emin olmalıdır.Kadınlar kendilerini cinsel yolla bulaşan hastalıklardan bir kadın prezervatifi kullanarak da koruyabilir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklara ait semptomlar gösteren yolcular tüm cinsel faaliyetlerini sona erdirmeli ve hemen tıbbı yardıma başvurmalıdır. Semptomların olmaması enfeksiyonun olmadığını garanti etmez. Bu nedenle korunmasız cinsel ilişki yaşayan kimselerin mutlaka test yaptırmaları gerekir. Şankroid, klamydia, frengi ve bel soğukluğu gibi bakteriler tarafından oluşturulan cinsel enfeksiyonlar kolayca tedavi edilebilir. Ancak bunların birden fazlasına karşı etkili olabilecek tek bir ilaç yoktur.
Hepatit B, genital uçuk ve genital siğil gibi cinsel yolla bulaşan viral enfeksiyonların tedavisi genellikle yetersizdir ve iyileşme zordur. AIDS değişmez bir biçimde ölümle sonuçlanır. Virüslere karşı kullanılan ilaçlar HIV virüsünün vücuttan tamamen yok olmasını sağlayamaz. Tedavi çok pahalı ve komplekstir.