ANNE SÜTÜ
ANNE SÜTÜ HAKKINDA
Anne sütü nedir? Anne sütü, insan vücudu tarafından bebeği beslemek için yapılan ve hamilelik ve emzirme döneminde üretilen besindir. Bununla birlikte, hamile olmayan kadınlarda hormonlar, ilaçlar veya laktasyon stimülasyonu neden olabilir.
Emzirmenin hem anne hem de bebek için birçok faydası vardır ve bu faydaların çoğu emzirme bittikten sonra da devam eder. Bu yazımızda anne sütü, bileşenleri, doğal rengi, faydaları, aşamaları ve arttırma yollarına dair her şeyi ele alacağız.
Anne sütü doğumdan sonraki üçüncü veya dördüncü günde başlar ve mavimsi renktedir. Bu dönemde göğüsler büyür ve dolgunlaşır; Bu, anne sütü hacminin artması ve memedeki kan dolaşımı üzerindeki baskı nedeniyle bir veya iki gün süren ağrıya neden olur. Bebeğin ihtiyacı arttıkça anne sütü miktarı artar ve emzirmek anne sütünü uyarır; Bunun nedeni, bebek her emdiğinde emmeden ve memeyi boşaltmadan süt üretiminin kısa bir süre durmasıdır, ancak bebek sürekli anne memesi ile beslenirse sağlıklı bir anne yeterli miktarda süt üretebilir.
ANNE SÜTÜ
Bununla birlikte, anne sütünün bileşimi, büyüyen bir bebeğin değişen ihtiyaçlarına uyum sağlamak için zamanla değişir. Emzirme aşamasına (çocuğun yaşı), annenin beslenme düzenine ve annenin sağlığına göre de değişiklik gösterir.
Emzirmenin başlangıcında anne sütünün protein içeriği laktasyonun 3-4. günündedir. Haziran ayında 1,4-1,6g/100ml, 0,8-1,0g/100ml arasında değişir ve Haziran ayında 0,7-0,8g/100ml’ye ulaşır. Anne sütünde iki tür protein vardır: kazein ve peynir altı suyu.
Anne sütündeki proteinin %80 ila %50’si peynir altı suyu iken anne sütündeki kazein oranı laktasyon dönemine göre %20 ila %50 arasında değişmektedir.
Anne sütü hamilelik döneminde başlar ve bebek doğduğunda ilk iki gün anne sütü az miktarda bulunur. Anne sütü üretimi doğumdan sonraki üçüncü günde artar. Ancak ilk kez anne olacakların 5 güne kadar daha fazla zamana ihtiyacı olabilir. Doğumdan sonraki ilk iki haftada anne sütü üç ana aşamadan geçer.
Anne sütü geçiş evreleri
Kolostrum doğum sonrası anne sütüdür Kolostrum, hamileliğin sonunda ve doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde üretilir. Vücut tarafından üretilen kolostrum miktarı azdır, ancak yeni doğmuş bir bebeğin hayatının ilk birkaç gününde ihtiyaç duyduğu her şeyi içerir.
Genellikle kalın, sarı ve yapışkandır, ancak ince, beyaz veya turuncu olabilir. Kolostrum (sıvı altın) olarak adlandırılan; Bunun nedeni, proteinler, büyüme faktörleri, beyaz kan hücreleri ve enfeksiyonla savaşan antikorlarla dolu olmasıdır. Aynı zamanda doğal bir yatıştırıcıdır ve sarılığı önler. Büyük miktarlarda
de içeren laktoferrin, demirin emilmesine yardımcı olan, bağışıklığı güçlendirici bir proteindir.
Kolostrum ve olgun sütün karışımıdır. Anne sütü akmaya başladığında (doğumdan 3-5 gün sonra) kolostrum onunla karışır ve günler veya haftalar içinde yavaş yavaş olgun süte dönüşür.
Bebek iki haftalık olduğunda süt olgun anne sütüne dönüşmüştür. Olgun süt, protein bakımından kolostrumdan daha düşük, ancak yağ ve karbonhidrat bakımından daha yüksektir. Olgun süt, bebeğin sıvı ihtiyacını karşılamak için yaklaşık ¼ su içerir.
Anne sütünün rengi genellikle beyaz, sarı veya mavidir. Ancak annenin ne yediğine bağlı olarak yeşil, turuncu, kahverengi veya pembe olabilir. Bazı antibiyotikler de dahil olmak üzere ilaçlar anne sütünün rengini etkileyebilir ve bu ilaçlar güvenli ise emzirmeye zarar vermezler.
Bazen çatlamış bir meme ucu anne sütünde kana neden olabilir. Ancak bebek emmeyi reddetmediği sürece sütün rengi değişse de emzirmeye devam etmek güvenlidir.
Anne sütü bebekler için en iyi beslenmeyi sağlar. Bebeğin büyümesi için gerekli olan vitamin, protein ve yağları sağlar ve mama sütten daha kolay emilir. Anne sütünün faydaları arasında;Anne sütü, bebeklerin virüs ve bakterilerle savaşmasına yardımcı olan antikorlar içerir ve ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin kulak enfeksiyonu, solunum yolu enfeksiyonu veya ishal olma olasılığı daha düşüktür. Emzirme, çocuklarda astım ve alerji gelişme riskini azaltır.
Bazı kadınlar süt eksikliğinden muzdariptir ve anne nadiren bebeğinin ihtiyaç duyduğundan daha az süt üretir, çünkü düşük süt miktarı genellikle uygun tedavi ile giderilebilen geçici bir durumdur ve aşağıdaki ipuçları göğüs boyutunu büyütmeye yardımcı olacaktır.
Bazı durumlarda anne sütü sağmayı seçebilir ve bu annelik nedenlerinden dolayı olabilir; çocuğu işte bırakma, mastitis veya çocukla ilgili sebepler vb.; Erken doğum veya sütten kesme gibi. Sağma (elle veya göğüs pompası kullanarak) ve sağdıktan sonra anne sütünü saklama (bir cam şişede veya anne sütü saklama torbasında)
Anne sütü saklama
Sağılmış sütü bu amaçla üretilmiş steril kaplarda ya da önceden kaynatılmış cam kavanozlarda oda ısısında (24-26’C) 3-4 saat, buzdolabı rafında 2-4 gün, derin dondurucuda (-16’C) 3-6 ay saklanabilir.
Anne sütü memede bozulur mu Anne sütü her zaman tazedir ve memede bozulmaz. Ayrıca annenin psikolojisi sütün akışını yavaşlatabilirken, annenin duyguları anne sütünün bileşimini değiştiremez veya bozamaz.
Bazı durumlarda emzirme bebeğe zarar verebilir. İşte anne sütünün emzirme için uygun olmayabileceği bazı nedenler.
Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Pediatri Akademisi, annelerin bebeklerini ilk altı ay sadece anne sütü ile beslemelerini önermektedir. Bu, bebeğin 6 aylık olana kadar emzirme dışında herhangi bir mama kullanması gerekmediği anlamına gelir.
6 aydan sonra bebeğe katı gıda verilmelidir, ancak iki yıla kadar emzirmek yine de gerekli ve faydalıdır. 12 aydan uzun süre emzirilen küçük çocuklar daha düşük risk altındadır; Bunun nedeni anne sütündeki antikorların artmasıdır.