Ambulanslar ,hasta ve yaralıların acil tıbbi yardım sağlanarak nakil için gerekli donanımlara sahip kara ,hava ve deniz ulaşım araçlarıdır.
Ambulans ulaşım şekline göre kara,hava ve deniz ambulansı olmak üzere 3(üç) gruba ayrılır.
Hava ve deniz ambulansları ulusal deniz ve havacılık yetkili makamlarınca onaylı ve uluslar arası standartlara uygun deniz ve hava taşıt araçlarının hasta nakline uygun şekilde teknik ve tıbbi ekipmanla donatılması suretiyle kullanılmaktadır.,
Kara ambulansları kullanım amaçlarına göre iki gruba ayrılmıştır.
1.Acil Yardım Ambulansı:
Hasta yada yaralıya olay yerinde veya ambulans içerisinde ileri yaşam desteği müdahalelerini sağlayacak her türlü tıbbi donanıma sahip ambulanslar’dır.Acil yardım ambulanslarında en az 1 (bir)hekim 1 (bir)sağlık personeli 1 (bir) şoför bulunmaktadır.Dış yüzeyinde KIRMIZI reflektif şeritler acil yardım ambulansının belirleyici işaretidir.
2. Hasta Nakil Ambulansı
Acil tıbbi müdahale gerektirmeyen, herhangi bir klinik veya acil serviste durumu stabil hale gelmiş hastaların nakil için kullanılan ve hastanın nakil esnasında durumunun kötüye gitmesini engelleyecek asgari tıbbi donanıma sahip ambulanslar’dır. Bu ambulanslarda hekim bulunmayıp 1 ( bir ) sağlık personeli ve 1(bir)şoför görev yapar.Belirleyici işareti dış yüzeyindeki LACİVERT şeritlerdir.
Yürürlükte yasal mevzuata göre bu sınıflandırma yapılmış olmakla birlikte her türlü müdahale veya nakil operasyonlarında acil yardım ambulanslarının tercih edilmesi uygun bir tercih olacaktır.Hastaların durumu stabil olsa dahi nakil sırasında meydana gelebilecek komplikasyonlar yada beklenmeyen olaylar ileri yaşam desteği gerektirebilir.
Ambulans olarak şoför kabini be hasta bölümü ayrılmış kamyonetler veya şoför kabini ile hasta kabini birleşik monoblok panelvan tipi araçlar tercih edilmektedir.Üniversal olarak aracın rengi beyaz olmalı, üzerinde yer alan amblem ve işaretler mavi ve kırmızı renkte reflektif özellikte olmalıdır.
Tüm ambulansların trafikte diğer araçlardan kolayca ayrılabilecek ve diğer sürücüleri uyaracak mavi renkte ışık veren dönerli veya strob ampullere sahip tepe lambaları bulunmalı.Ayrıca siren sistemi ve haberleşmeyi sağlayacak araç telsizi donanımına sahip olmalıdır.
Tüm ambulanslar sarsıntısız bir şekilde hasta nakline imkan veren süspansiyon sahip olmalıdır.Araçların egzoz gazı çıkış kısmı kabinden içeri girmeyecek şekilde kabin kapılarının karşı tarafında yer almalıdır.Ayrıca hasta kabininde her türlü iklim koşullarında ısıtma ve havalandırmayı sağlayacak donanımlar bulunmalıdır.
Ambulansların standardını belirleyen ve trafik tescillerinin yapılmasında esas olacak özellikler Sağlık Bakanlığınca çıkarılan 8 Temmuz 2001 tarih ve 24456 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ”Ambulanslar ile Özel Ambulans Servisleri ve Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği” ile belirlenmiştir. Buna göre;
Nakil ambulansları ile acil yardım ambulansları arasındaki farklardan biri de nakil ambulanslarında defibrilatör , ventilatör gibi ileri yaşam desteği ekipmanları bulunmamaktadır.