Afet ve Acil Durum planı ,
Afet Ve Acil Durum Müdahale Planı
AFET VE ACİL DURUM
Afet ve Acil durum planı; Aileden başlayarak devletin tüm kurum ve kuruluşlarının , özel sektörün hazırlaması zorunlu olan Afet ve acil durum, planlarını mutlaka Afet senaryolarına benzeterek hazırlaması gerekir. Yazımızda Afet senaryo çalışmalarına daha bütüncül bir bakış açısı sağlayabilmek, uygulama alanlarını görebilmek için Afet Senaryolarının nasıl yapılması/hazırlanması konusunda temel bilgiler paylaşılacaktır. ‘’Afet Yönetimi Terimleri sözlüğün’’ den yararlanarak;
Olay: Yerel ve sınırlı etkisi olan hadiselerdir. Bu tür hadiseler yerleşim birimlerinin, kurum ve kuruluşların iş yapma kapasitesini etkilemez. Olay, genellikle ona ilk müdahale edenler tarafından kolayca kontrol altına alınır.
Acil durum: Büyük, fakat genellikle yerel imkanlarla baş edilebilen çapta, ivedilik gerektiren tüm durum ve haller 5902 sayılı kanunda ise ‘’Toplumun tamamının veya belli bir kesimlerinin normal hayat ve faaliyetlerini durduran veya kesintiye uğratan ve acil müdahale gerektiren olaylar ve bu olayların oluşturduğu kriz hali’’ olarak tanımlanmıştır.
Acil durum planlaması: İnsanın canı ve malı ile diğer aktivitelerinin, olağan dışı olayların sonucunda en az kayıp ve zararla kurtulabilmesi için yapılması gereken iş ve işlemlerin, olaylar olmadan önce planlanması ve olay sırasında; zamanında ,hızlı ve etkili bir şekilde uygulanmasını gerektiren tüm faaliyetlerdir.
Acil durum yönetimi: Acil durumun meydana gelmesinden hemen sonra başlayarak etkilenen toplulukların tüm ihtiyaçlarını zamanında ,hızlı ve etkili olarak karşılamayı amaçlayan yönetim süreci. Sürekli olmayıp,acil durum olarak değerlendirilen bir olayın meydana gelmesi ile başlayarak, acil durumu gerektiren nedenler ortadan kalktığında sona eren bir yönetim şeklidir. Afet yönetimi olaya müdahale ve kısa süreli iyileştirme faaliyetlerini kapsar. Etkin bir acil durum yönetimi: planlı, hazırlıklı ve koordineli olmayı ve olağan yönetimlerden farklı olarak olağan dışı, imkan, kaynak ve yetkileri gerektirir.
AFET VE ACİL YARDIM
Afet: Toplumun tamamı veya belli kesimleri için fiziksel,ekonomik ve sosyal kayıplar doğuran, normal hayatı ve insan faaliyetlerini durduran veya kesintiye uğratan, etkilenen toplumun baş etme kapasitesinin yeterli olmadığı doğa,teknoloji,veya insan kaynaklı olay. Afet bir olayın kendisi değil, doğurduğu sonuçtur.
Kısaca afet olayın kendisi değil, doğurduğu sonuçtur.Bir afetin büyüklüğü ise insanlar açısında sebep olduğu can ve mal kayıpları ile ölçülmektedir.
Afet ve acil durum müdahale planı planı: Afet zamanında, hızlı, etkili ve koordineli olarak müdahale edebilmek ve etkilenen toplulukların acil yardım ihtiyaçlarını zamanında, hızlı ve etkili olarak karşılayabilmek için, mahalle, ilçe, il düzeyinde yerleşmelerin karşı karşıya bulundukları tüm tehlikeleri ve muhtemel afetlerde uğranacak kayıp ve zararları afet senaryolarıyla ,gerçekçi biçimde ortaya koyan , kimlerin ne zaman , nerede, hangi görev ve yetki ile hangi imkan ve kaynakları kullanarak olaya müdahale edeceklerini belirleyen , eğitim ve tatbikatlarla sürekli yenilenen ve geliştirilen plandır.